Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film