przepis na włoska pastę

przepis na włoska pastę

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

włoska pasta   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd wobec tego wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w zasadzie warto dopłacić i upajać się pysznym smakiem.