Tajniki kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Tajniki kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

dania kuchni polskiej premium

Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc różne tradycje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, że najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w istocie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyśmienita oraz sycąca.